Kan Sverige ta fram ett svenskt designat LED lysrör?

Trots flera försök att sätta Sverige på kartan genom egentillverkad led belysning så har man inte lyckats få fram ett led lysrör som kunnat konkurrera på den globala marknaden. Medan tyskar, holländare och finnar kan vara stolta över sina varumärken som Osram, Philips och Valtavalo så ser det sämre ut för oss svenskar. Jag pratade med Niklas från Svealight.se som gärna talar sig varm om det finska varumärket som dom också själva saluför, han tycker själv att det känns lite snopet att vi inte har ett eget varumärke att stå bakom som produceras i Sverige. Om du vill veta mer om hur moderna lysrör fungerar i äldre armaturer så kan du besöka webbplatsen lysrörsarmatur.se.

”Det har gjorts en del försök inom denna marknad men hittills har ingen lyckats etablera sig bland de stora jättarna som Philips och Osram, och det är ju faktiskt synd för potential finns det gott om i vårt avlånga land” Säger Niklas.

Situationen ser ännu sämre ut för led paneler

Inte blir det bättre om vi blickar på led paneler och andra led lampor. Om du handlar led panel från en svensk aktör så finns det idag ingen tillverkning på hemmaplan utan samtliga svenska märken tillverkas i Kina eller Taiwan. Den svenska staten hade behövt stötta svenska företag om vi någonsin ska kunna få se en konkurrent till Valtavalo som växer så det knakar. Hur framtiden ser ut får tiden utvisa men led paneler och led lysrör kommer även fortsättningsvis att handlas hos svenska företag där ”made in china” är allt annat än sällsynt.