Sverige är litet men känt

Svenska produkter håller hög klass och har ett väldigt gott rykte i många länder. Se bara på några av de varumärken som vi är mest stolta över som Volvo, Ikea och Ericsson som skört enorma framgångar på alla kontinenter. Jag har ett väldigt stort intresse för belysning, rättare sagt fordonsbelysning och inom detta segment har vi egentligen inga svenska varumärken att stoltsera med som gjort sig kända internationellt.

Dagens ledande varumärken bland led extraljusramper

Vision X, Rigid och Hella är väl de mest kända märkena för fordonslampor och extraljusramper. De två förstnämnda är amerikanska och levereras alla sina produkter med en fem års garanti. Hella har en lång historia bakom sig och har gjort sig kända inom ett betydligt bredare område än bara belysning till bilar. Jag handlade nyligen en led extraljusramp på nätet och insåg snabbt att Rigid RDS 20 var ett helt fantastisk ljus jämfört med ramperna på Biltema som knappt gav lyste överhuvudtaget. I vissa fall förstår man att priserna skiljer så mycket mellan de olika led extraljusramper även om det ändå kan vara svårt att motivera den höga kostnaden.

Tyri som arbetsbelysning

Svenska Tyri har länge tillverkat arbetsbelysning för entreprenadmaskiner och lastbilar av god kvalitet men räcker ändå inte riktigt hela vägen när man jämför med exempelvis Vision X. Visst är man stolt över att varumärket är svenskt men lamporna håller ett högt pris och även om kvaliteten är bättre än de så kallade ”kina lamporna” så tycker jag personligen inte dom är värda priset. I många fall är det därför bättre att välja arbetsbelysning från Kina tyvärr som är billiga att byta ut, speciellt ifall de ska användas i arbetsmiljöer som är mer krävande än normalt.